O nama

“Biciklo.me” je nevladino udruženje koje je osnovano 5. decembra 2013. godine u Podgorici. Udruženje se zalaže za alternativne vidove javnog prevoza, razvoj biciklizma, održive forme razvoja i zdrave stilove života na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Naši ciljevi su:

  • Promocija bicikla kao alternativnog javnog prevoza i sredstva za rekreaciju i sport,
  • Osvješćivanje građana, a posebno vozača motornih vozila o pravima biciklista i sigurnosti u saobraćaju,
  • Unaprjeđenje biciklističke infrastrukture i saobraćajne kulture u Podgorici i cijeloj Crnoj Gori,
  • Promocija zdravih stilova života, održivog razvoja i očuvanja životne sredine,
  • Obrazovanje i informisanje biciklista.

Ovdje možete pogledati naš Statut.

U aprilu 2012. godine okupila se neformalna grupa entuzijasta oko website-a www.biciklo.me, a od decembra 2013. smo formalno počeli da djelujemo kao nevladino udruženje. Organizovali smo više događaja s ciljem promocije i popularizacije biciklizma u Crnoj Gori.

Naša organizacija je otvorena za sve kvalitetne inicijative koje imaju za cilj razvoj biciklizma u Crnoj Gori. Članstvo u našoj organizaciji je otvorenog tipa.

Naša vizija je realizacija ideje o Podgorici kao bicikl-prijateljskom gradu. To podrazumjeva modernu Podgoricu sa razvijenom biciklističkom infrastrukturom, dostojnom glavnog grada; Podgorici na čijim se ulicama biciklista osjeća kao ravnopravni učesnik u saobraćaju i gdje edukovani biciklisti poštuju saobraćajna pravila i druge učesnike u saobraćaju.

Sarađivali smo, sarađujemo i sarađivaćemo sa svima onima koji na neki način žele da daju doprinos našoj biciklističkoj viziji. Tokom proteklih godina realizovali smo aktivnosti u saradnji sa: Glavnim gradom Podgorica, Sekretarijatima za komunalne poslove i saobraćaj i za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Turističkom organizacijom Podgorice, Sistemom Ujedinjenih nacija i UNDP kancelarijom u Podgorici, EU Info Centrom i Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, Arhitektonskim fakultetom, Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju – GIZ, Francuskim kulturnim centrom, KIC Budo Tomović, KC Gavroš, Cafe knjižarom Krug, kompanijama Crnogorski Telekom i De Facto Cosultancy, Crvenim Krstom, nevladinim organizacijama Kulturni centar PUNKT, PhotoCG, Green Home, Omladinski klub Nikšić, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Građanska alijansa, Udruženje Roditelji, Expeditio, ArhKomuna, Ekološki pokret “Ozon”, Montenegro Phototrekking  itd, radnjama biciklističke opreme Tempo, Bajkeraj, Olimpija Sport, Dragije, Total Sport i Lekstore, ugostiteljskim objektima Hard Rock Cafe, Alan Ford, Cafe Džada, gotovo svim medijima i portalima u Crnoj Gori itd.

Takođe, Biciklo.me je aktivan član regionalne biciklističke inicijative +1, koja pored nas okuplja bicikliste iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Slovenije i Mađarske.

Naša najprepoznatljivija aktivnost je “Critical Mass”, biciklistička vožnja koju organizujemo jednom mjesečno u Podgorici. Ovim događajem skrećemo pažnju na položaj biciklista, mjesečno biramo aktuelne teme, te smo tako pojedine vožnje posvetili: biciklu kao službenom vozilu, energetskoj efikasnosti, bezbjednosti u saobraćaju, rijeci Morači itd..

Do sad smo znali okupiti i do 500 biciklista po vožnji i raduje nas činjenica da svakim danom u Glavnom gradu sve više ljudi vozi biciklo.

Pored toga u saradnji sa pomenutim organizacijama i institucijama više puta smo učestvovali i pomogli u obilježavanju Svjetskog dana bez automobila (22. septembar) i Dana planete Zemlje (22. april).

Aktivno promovišemo biciklističke aktiviste organizujući tribine i promocije. Nakon što smo u gostima imali Snježanu Radojičić i promovisali njenu knjigu „Zakotrljaj me oko sveta“, inspirisanu putovanjem biciklom, organizovali smo i besplatnu projekciju dokumentarnog filma „Bicikli pričaju priče“ Milana Lisice iz Novog Sada, uz pomoć KIC Budo Tomović, KC Gavroche i Cafe knjižare Krug.

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom i GIZ-om, organizovali smo jednodnevnu radionicu “Od Titograda do ciklograda” za studente Arhitektonskog i Fakulteta vizuelnih umjetnosti čija je glavna tema bila biciklistička infrastruktura. Predavači su bili eminenti stručnjaci Arhitektonskog fakulteta, Direktorata za planiranje prostora kao i iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada. Studenti su na toj radionici dali svoja viđenja budućih biciklističkih staza u Podgorici, a njihovi radovi su na poziv gradonačelnika Podgorice predstavljeni i na Remida Open Day 2015. Ova radionica i aprilski Critical Mass organizovani su u okviru nedjelje energetske efikasnosti pod sloganom „Zajedno za energetski održivu Podgoricu“, u saradnji sa Glavnim gradom i GIZ-om. Saradnju sa Sekretarijatom smo nastavili i u 2016. godini kao partneri u organizaciji Energetskih dana Podgorice.

U toku maja 2015. u saradnji sa De Facto Consultancy sproveli smo istraživanje na temu korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva kao i najvećim preprekama za pedalanje u Podgorici.

Na međunarodnom planu, pored članstva u gore pomenutoj +1 inicijativi, uključeni smo u priču oko EuroVelo projekta, koju sprovodi Evropska Biciklistička Federacija (ECF). Euro Velo podrazumjeva 14 biciklističkih koridora kroz cijelu Evropu, a mediteranski koridor broj 8 prolazi i kroz Crnu Goru, što će biti još jedna prilika za dalji razvoj kako biciklizma tako i turizma. Imamo intenzivnu saradnju s organizacijom GO2 iz Skadra, s kojoj u budućnosti planiramo projekte prekogranične saradnje, od obostrane koristi za građane Skadra i Podgorice.

U cilju što lakšeg predstavljanja našim međunarodnim partnerima, kako sadašnjim tako i budućim, napravili smo trojezičnu prezentaciju na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku.

U prethodnoj godini štampali smo kratke brošure o dobrobiti vožnje bicikla kao i o pravima i obavezama biciklista u saobraćaju. Naši članovi su aktivni učesnici u građanskim akcijama koje doprinose zajednici. Učestvovali smo u čišćenju Ćemovskog polja, a više puta smo organizovali akcije dobrovoljnog davanja krvi.

“Biciklo.me” je u 2014. godini realizovalo projekat – Izgradnja biciklističkih parkinga u Podgorici u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada Podgorica i Crnogorskim Telekomom, koji je donirao sredstva. Na našem website-u možete pogledati izvještaj o realizaciji projekta.

Neki od najuticajnih medija u Crnoj Gori redovno prate naše aktivnosti. Kako je u posljednje vrijeme biciklizam aktuelna tema, tako smo i mi dobijamo sve više medijskog prostora. Štampani mediji, a naročito portali, redovno izvještavaju o našim aktivnostima, tako da se mjesečno može pročitati i do desetak članaka o nama, a u televizijskim emisijama smo se pojavljivali u prethodnom periodu uključujući jutarnje programe, glavne informativne emisije, kao i emisije zabavnog karaktera.

Pored našeg web sajta www.biciklo.me u okviru kojeg funkcioniše i forum, aktivni smo i na društvenim mrežima. Na Facebook-u naša stranica trenutno ima oko 6800 pratilaca, na Twitter-u oko 860, i na Instagram-u oko 940. Takođe imamo i svoj YouTube kanal na kojem postavljamo promotivni video materijal.