Biciklo.me

Mjesto za ciklofile.
Dijelimo radost!

EN AL

O nama

video

Biciklo.me je nevladino udruženje osnovano 5. decembra 2013. godine u Podgorici. Zalaže se za alternativne vidove javnog prevoza, razvoj biciklizma, održive forme razvoja i zdrave stilove života na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Naši ciljevi su:

 • Promocija bicikla kao alternativnog javnog prevoza i sredstva za rekreaciju i sport,
 • Osvješćivanje građana, a posebno vozača motornih vozila o pravima biciklista i sigurnosti u saobraćaju,
 • Unaprjeđenje biciklističke infrastrukture i saobraćajne kulture u Podgorici i cijeloj Crnoj Gori,
 • Promocija zdravih stilova života, održivog razvoja i očuvanja životne sredine,
 • Obrazovanje i informisanje biciklista.

Aktivnosti

 • Kritična masa (Critical Mass)

  Kritična masa je biciklistička manifestacija koja se obično održava svakog posljednjeg petka ili subote u mjesecu. Događaj je nastao 1992. godine u San Francisku i danas se održava u više stotina gradova širom svijeta. Predstavlja građanski pokret koji skreće pažnju na potrebu za biciklizmom u savremenom društvu kroz podizanje svijesti o bezbjednosti i ravnopravnom učešću biciklista u saobraćaju. Ime duguje pojavi u velikim gradovima Kine, gdje biciklisti i motoristi se skupljaju u grupe da bi zajednički prolazili kroz raskrsnice što manje ometajući odvijanje ostalog saobraćaja. Prva kritična masa u Crnoj Gori je organizovana 29. juna 2012. godine u Podgorici.

 • Obilježavanje važnih datuma

  Biciklo.me svake godine obilježava Dan planete zemlje (Planet Earth Day) 22. aprila i Svjetski dan bez automobila (Car Free Day) 22. septembra. Obično organizujemo masovne biciklističke vožnje koje za cilj imaju promociju biciklizma kroz obilježavanje ovih datuma.

 • Zagovaranje izgradnje
  biciklističke infrastrukture

  Naša organizacija aktivno učestvuje u zagovaranju izgradnje biciklističke infrastrukture u Crnoj Gori kod donosioca odluka i relevantnih institucija i organizacija. Tokom 2014. uključeni smo u aktivnosti oko rada na EuroVelo koridoru broj 8, koji će prolaziti kroz Crnu Goru.

 • Parkinzi u Podgorici

  U toku 2014. Biciklo.me je realizovalo svoj prvi projekat izgradnje osamnaest biciklističkih parkinga u Podgorici u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada Podgorica i Crnogorskim Telekomom.

  Mapa
 • Regionalna saradnja

  Biciklo.me je aktivan član regionalne biciklističke inicijative, koja okuplja bicikliste iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Slovenije i Mađarske. Tokom septembra 2014. organizovana je regionalna kampanja Biciklom na posao (Bike to Work) s ciljem da se popularizuje korišćenje bicikla u svrhu odlaska na posao i šire. Kampanja će se nastaviti u 2015. godini.


 • Građanske akcije i
  ostale aktivnosti

  Aktivno promovišemo biciklističke aktiviste organizujući tribine i promocije, a naši članovi su aktivni učesnici u građanskim akcijama koje doprinose zajednici. Više puta smo organizovali akcije dobrovoljnog davanja krvi, a učestvovali smo i u čišćenju Ćemovskog polja.

 • Budi i ti
  lik iz naše
  priče!

Parkinzi

Lista