Dragi naši pedalaši & pedalašice

Dok trepnusmo okom, prohuja i septembar i vrijeme je da za petak, 29. septembra, najavimo našu zajedničku vožnju ulicama Podgorice, koju organizujemo zajedno sa organizacijom Zero Waste Montenegro i posvećujemo istoimenoj inicijativi. Cilj ovog pokreta je rješavanje problema vezanih za otpad i kroz to očuvanje životne sredine i smanjenje karbonskog otiska.

ow fb cover

Sigurno ste već primjetili da je ljepota skoro svih izletišta, korita rijeka i potoka, morske obale, vidikovaca…  narušena nekim otpadom. Osim što je neestetičan, ovakav nemar ozbiljno ugrožava životnu sredinu: zagađuje vazduh, vodu i zemljište, onemogućuje opstanak mnogim biljnim i životinjskim vrstama, povećava opasnost od poplava i/ili požara… Statististika pokazuje da u Crnoj Gori ima 155 što srednjih što velikih neregulisanih deponija na kojima završava 60% sakupljenog otpada, a samo osam reciklažnih dvorišta u kojima se reciklira manje od 2-3% otpada.

ow mapa

Pozivamo vas da ponesu nešto za recikliranje (stari mobilni koji od ukućana niko ne koristi, konzerve od hrane i pića, pokvareni punjač, ispisane sveske koje sad skupljaju prašinu, beskorisne novine ili časopise, višak plastičnih kesa i boca ili nešto slično) pošto ćemo, na kratko, svratiti u reciklažno dvorište u Tološima, pa je red da u goste ne dolazimo praznih ruku.

Ponesite i flaše za višekratnu upotrebu ili biciklističke bidone, jer ćemo biti počašćeni dobrom domaćom limunadom.

Uz borbeni poklič: STOP jednokratnim plastičnim proizvodima, čekamo vas na Trgu nezavisnosti, odakle ćemo zajedno zavrćeti pedale tačno u 17.00.

Critical Mass, 49-ti po redu, počinje u 17.00 časova sa Trga nezavisnosti.

Više informacija možete naći na facebook event-u.