O nama

Biciklo.me je nevladino udruženje osnovano 5. decembra 2013. godine u Podgorici – a tokom skoro dvije godine prije zvaničnog osnivanja aktivno kao neformalno udruženje građana okupljeno oko (tadašnjeg) foruma www.biciklo.me. Zalažemo se za unapređenje biciklizma kao sredstva za urbanu mobilnost i rekreaciju, za alternativne vidove javnog prevoza, održive forme razvoja i zdrave stilove života na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Sa osnivačke skupštine

Naši ciljevi su:

  • Promocija bicikla kao sredstva alternativnog javnog prevoza i sredstva za rekreaciju i sport,
  • Osvješćivanje građana, a posebno vozača motornih vozila o pravima biciklista i sigurnosti u saobraćaju,
  • Unaprjeđenje biciklističke infrastrukture i saobraćajne kulture u Podgorici i Crnoj Gori,
  • Promocija zdravih stilova života, održivog razvoja i očuvanja životne sredine,
  • Obrazovanje i informisanje biciklista.

Ovdje možete pogledati naš Statut.

Dan bez automobila u Podgorici. Foto: Damir Krpuljević

Naša organizacija je otvorena za sve kvalitetne inicijative koje imaju za cilj razvoj biciklizma u Crnoj Gori. Članstvo u našoj organizaciji je otvorenog tipa.

Naša vizija je realizacija ideje o Podgorici kao bicikl-prijateljskom gradu. To podrazumjeva modernu Podgoricu sa razvijenom biciklističkom infrastrukturom, dostojnom savremenog grada; Podgorici na čijim se ulicama biciklisti i biciklistkinje osjećaju kao ravnopravni učesnici u saobraćaju i gdje edukovani učesnici u saobraćaju poštuju  jedni druge i saobraćajna pravila.

Sarađivali smo, sarađujemo i sarađivaćemo sa svima onima koji na neki način žele da daju doprinos našoj biciklističkoj viziji. Tokom proteklih godina realizovali smo aktivnosti u saradnji sa: Glavnim gradom Podgorica, Sekretarijatima za komunalne poslove i saobraćaj i za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Turističkom organizacijom Podgorice, Sistemom Ujedinjenih nacija i UNDP kancelarijom u Podgorici, EU Info Centrom i Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, Arhitektonskim fakultetom, Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju – GIZ, Francuskim kulturnim centrom, KIC Budo Tomović, KC Gavroš, Cafe knjižarom Krug, kompanijama Crnogorski Telekom, Pivara Trebjesa, De Facto Cosultancy, Crvenim Krstom, nevladinim organizacijama Kulturni centar PUNKT, PhotoCG, Green Home, Omladinski klub Nikšić, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Građanska alijansa, Udruženje Roditelji, Expeditio, ArhKomuna, Ekološki pokret “Ozon”, Montenegro Phototrekking, radnjama biciklističke opreme Tempo, Bajkeraj, Olimpija Sport, Dragije, Total Sport i Lekstore, ugostiteljskim objektima Hard Rock Cafe, Alan Ford, Cafe Džada, gotovo svim medijima i portalima u Crnoj Gori – i nizom drugih organizacija, kompanija i pojedinaca.

Takođe, Biciklo.me je aktivan član regionalne biciklističke inicijative +1, koja pored nas okuplja bicikliste iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Slovenije i Mađarske.

Noćni Critical Mass

Naša najprepoznatljivija aktivnost je Critical Mass, biciklistička vožnja koju smo do početka 2018. godine organizovali jednom mjesečno u Podgorici (i u nekoliko navrata u Nikšiću i Tivtu, u saradnji sa lokalnim partnerima). Ovim događajem skrećemo pažnju na položaj biciklista u našim gradovima i aktuelizujemo za nas važne teme – tako smo pojedine vožnje posvetili biciklu kao službenom vozilu, energetskoj efikasnosti, bezbjednosti u saobraćaju, rijeci Morači i nizu drugih značajnih tema. Događalo se da se na ovim vožnjama okupi i do 500 biciklista i biciklistkinja, i raduje nas činjenica da se svakim danom sve više žitelja Podgorice odlučuje za biciklo. Critical Mass vožnje sada organizujemo povremeno, nekoliko puta godišnje. Iz ovih okupljanja proistekla je ideja da posebne biciklističke događaje – tzv. Kidical Mass – organizujemo za naše najmlađe sugrađane; računamo da će oni koji odrastu na biciklističkim ulicama aktivno raditi na tome da naš grad u budućnosti bude zdraviji i zeleniji.

Kidical Mass

Osim zadovoljstva da organizujemo biciklističke vožnje i okupljanja, do sada smo imali prilike da radimo na poboljšanju biciklističke infrastrukture u Podgorici i Nikšiću, slikamo mural i uređujemo javne površine, predlažemo poboljšanja zakonskih rješenja koja se tiču biciklističkog saobraćaja, sarađujemo sa osnovnim školama i fakultetima… Više o našim projektima možete pročitati ovdje, a naše publikacije možete preuzeti odavde.

Naše finansijske i narativne izvještaje možete pronaći na sljedećim linkovima:

Finansijski izvještaji za 2023. godinu

Finansijski izvještaji za 2022. godinu

Finansijski izvještaji za 2021. godinu

Finansijski izvještaji za 2020. godinu

Finansijski izvještaji za 2019. godinu

Finansijski izvještaji za 2018. godinu

Finansijski izvještaji za 2017. godinu

Finansijski izvještaji za 2016. godinu

Finansijski izvještaji za 2015. godinu

Finansijski izvještaji za 2014. godinu