Gotovo tri četvrtine švajcarskih glasača podržalo je ulazak bicikla i biciklističke infrastrukture u Ustav te zemlje na glasanju koje je održano 23. septembra ove godine. Sve više biciklista je na ulicama širom Švajcarske i ovi rezultati potvrđuju njihovu želju za povećanom bezbjednošću i boljim uslovima za vožnju bicikla, ali i široko razumijevanje važnosti ulaganja u razvoj biciklističkog saobraćaja.

73,6% glasača je dalo podršku federalnim vlastima da razvijaju i unapređuju biciklističku infrastrukturu širom države.

Glasalo se u svih 26 kantona. U kantonu Vaud podrška je bila najveća – 86,3%, dok je najslabija, sa „samo“ 57,2%, zabilježena u Obvaldenu. Dakle, ova ideja ima nadpolovičnu podršku u čitavoj Švajcarskoj.

Matthias Aebicher iz Socijalemokratske partije je bio iznenađen nivoom podrške inicijativi, koji pokazuje da su i nebiciklisti stali iza ove ideje. Ministarka transporta Doris Leuthard, takođe zadovoljna rezultatima, naglasila je veliki potencijal biciklizma za rasterećenje prenapučenog javnog autobuskog i željezničkog saobraćaja. Takođe je dodala da je njena želja da se u Švajcarskoj udio biciklista u saobraćaju poveća sa 8% na 16%, po uzoru na Njemačku, Dansku i Holandiju.

Izvor: www.swissinfo.ch