Obavještavamo Vas da će se utorak, 22. septembra u Podgorici obilježiti Međunarodni dan bez automobila i biti organizovana biciklistička vožnja „Misli globalno, vozi lokalno“. Vožnja počinje okupljenjem ispred EU info centra, ul. 19 decembra br. 8 u 17h00. Manifestacije su dio Evropske nedjelje mobilnosti.

cfd2015-cover

Prije početka vožnje, na kojoj se očekuje više stotina vozača, javnosti će se obratititi šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič i menadžer Glavnog grada, Dragutin Đeković.

Evo ruta kojom ćemo se kretati:

cfd2015-mapa

Svi učesnici vožnje ujedno učestvuju i u nagradnoj igri, a pobjednik će biti svečano izvučen na kraju rute, na Trgu Republike oko 18h30. Dodjelu će voditi mlada crnogorska umjetnica Katarina Bogićević.

U okviru Međunarodnog dana bez automobila, dio centra Podgorice će biti zatvoren za automobile od 07h00 do 19h00. Biće zatvorene sljedeće ulice: Slobode, Bokeška, Njegoševa i Vučedolska.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info Centra, i u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Glavnim gradom Podgorica i opštinama Bar i Nikšić, organizuje Evropsku nedjelju mobilnosti u Crnoj Gori od 16. do 22. septembra 2015. Organizaciju ove tematske nedjelje pored NVO „Biciklo.Me“ podržala je i „Naša akcija“.

Evropska nedjelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti evropskih građana o važnosti upotrebe javnog prevoza, bicikala i pješačenja. Ova nedjelja će se obilježiti od 16. do 22. septembra u preko 2000 evropskih gradova. Ovogodišnji slogan kampanje “Izaberi. Promijeni. Kombinuj.” ima za cilj da navede građane da koriste razne vidove prevoza prilikom putovanja.

eu-mobility-week-cover-fb

Ovogodišnja tema multimodalnosti osmišljena je kako bi podstakla ljude da razmišljaju o različitim mogućnostima za prevoz koje im stoje na raspolaganju, i da odaberu pravi način prilikom putovanja, pozivajući ih da kombinuju razne načine prevoza što često može dovesti i do bržeg i prijatnijeg putovanja.

Više informacija o Evropskoj nedjelju mobilnosti možete naći na sajtu Delegacije EU, a dodatne informacije o samoj vožnji na facebook eventu.