Nevladino udruženje Biciklo.me organizovalo je 30. januara 2018. godine okrugli sto na temu biciklizma i zakonodavstva, u okviru projekta pod nazivom „Biciklo (je) zakon“, realizovanog u saradnji sa NVO Green Home u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori”, finansiranog od strane Evropske unije. Cilj projekta je poboljšanje zakonskih odredbi koje se odnose na biciklistički saobraćaj u Crnoj Gori, a definisane su Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Zakonom o putevima i Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

biciklo-je-zakon-cover-01

Nakon iscrpne analize legislative kojom je ova oblast regulisana kod nas i u zemljama okruženja, uvažavajući preporuke međunarodnih institucija koje se bave biciklizmom i praktična znanja zajednice koju nevladino udruženje Biciklo.me okuplja, pripremili smo predloge kojim bi naša zakonska rješenja postala bezbjednija, savremenija i naklonjena daljem razvoju biciklističkog saobraćaja u Crnoj Gori. Predlozi su predstavljeni na okruglom stolu kom su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, UNDP, Green Home, NTO Crne Gore, Biciklistički saveza CG, Triatlon savez CG, Auto škola Točak. Nakon prezentacije i konstruktivnog razgovora o predloženim izmjenama, zaključci su se u najvećem dijelu poklopili sa našim predlozima, koje – uz obrazloženja za svaki od njih – možete pronaći OVDJE.

Veliko interesovanje učesnika okruglog stola pobudili su predlozi vezani za izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji se odnosi na ograničenje brzine na biciklističkoj stazi, zatim člana kojim je regulisano pitanje nošenja kacige za vrijeme vožnje bicikla, kao i predloženi novi član kojim bi trebalo regulisati sportski biciklizam i definisati prava i dužnosti koja imaju sportski biciklisti za vrijeme treninga na javnim putevima.

biciklo-je-zakon-1

Značajnu pažnju su imali i naši predlozi koji se odnose na novi Zakon o putevima, koji treba biti donešen tokom ove godine a gdje smo insistirali da zakonodavac propiše izradu Pravilnika o izgradnji biciklističke infrastrukture, kao i člana koji obavezuje lokalne samouprave na izradu Strategije razvoja biciklizma u svojoj zajednici prije nego što se pristupi izgradnji infrastrukture, kako bi se radilo planski i bez propusta čiji smo svjedoci.

Tokom ove godine se nadamo novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Očekujemo da će uvrstiti ove naše predloge jer su plod pažljive analize i širokog konsenzusa sve brojnije biciklističke populacije.