Biciklo.me je objavilo ilustrovani priručnik pod nazivom „Najbolje je kad je bezbjedno: saobraćajni bonton“ u kojem su na jednostavan i pristupačan način prikazana važeća pravila za različite korisnike ulice. 

Priručnik je namijenjen korisnicima bicikla, ali i drugim učesnicima u saobraćaju – vozačima motornih vozila, pješacima i korisnicima električnih trotineta.

Priručnik se oslanja na važeće propise u oblasti saobraćaja, uključujući Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Čitaocima se na pristupačan način predočavaju prava, obaveze i pravila za kretanje ulicom, bez ulaženja o diskusiju valjanosti takvih pravila.

Na početku priručnika su predstavljena osnovna pravila vožnje bicikla, uključujući način kretanja, interakciju sa drugim učesnicima u saobraćaju i način zaključavanja bicikla.

U priručniku su dalje data pravila i savjeti namijenjeni vozačima motornih vozila kako bi bolje razumjeli kretanje ljudi na biciklima i svoju vožnju učinili bezbjednom po sve učesnike u saobraćaju. Neki od savjeta i objašnjenja odnose se na preticanje korisnika bicikala, otvaranje vrata i biciklističku signalizaciju.

U priručniku su dalje obrađena pravila za kretanje pješaka, kao i savjeti za korisnike električnih trotineta, jer pravila još uvijek nijesu definisana u domaćem zakonodavstvu.

Autor priručnika je predsjednik UO Biciklo.me Dejan Tofčević. Tekst priručnika propraćen je maštovitim ilustracijama, čiji je autor poznati crnogorski ilustrator Srđa Dragović.   

Vjerujemo da će priručnik biti koristan za sve korisnike ulice, bez obzira na oblik kretanja. Poštovanje pravila i međusobna tolerancija su jedni od ključnih načina na koje možemo doprinijeti bezbjednosti saobraćaja. Hajde da učinimo sve što je do nas kako bismo izbjegli opasne situacije na ulici. Jer najbolje je kad je bezbjedno.