Na poziv gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, predstavnici našeg udruženja juče su imali produktivan sastanak sa prvim čovjekom Glavnog grada i njegovim timom. Na sastanku je bilo riječi o mjerama za povećanje broja dvotočkaša na ulicama Podgorice, unapređenju biciklističke infrastrukture, zatvaranju centra Glavnog grada za automobile, te planovima za poboljšanje urbane mobilnosti kroz inovativne modele poput sistema javnih bicikala (bike-share).

Gradonačelnik je najavio da će Glavni grad u najskorijem roku pokrenuti program za sufinansiranje kupovine bicikala, u okviru kojeg će Podgoričani moći da konkurišu za subvencije u iznosu od do 50 odsto cijene bicikla, a u maksimalnom iznosu od 100 eura. Kako je najavljeno, predloženi plan biće sproveden na osnovu javnog poziva. Vjerujemo da će se uz ovaj stimulans povećati broj ljudi koji će moći da priušte biciklo, a zatim ga i koriste za putovanja do posla, škole, fakulteta, prodavnice ili parka. Biciklo.me pozdravlja ovu inicijativu Glavnog grada, uz nadu da će to biti jedna u nizu mjera koje će gradska uprava u narednom periodu preduzeti kako bi unaprijedila uslove za razvoj održivih vidova transporta.

Naši predstavnici su upravi Glavnog grada skrenuli pažnju na propuste u izradi i održavanju biciklističke infrastrukture, a naročito na probleme poput nepropisnog parkiranja na biciklističkim stazama i trakama, neobnavljanja crvene boje kojom su obilježene staze, te neadekvatne nivelacije prelaza između trotoara i ulica. U Glavnom gradu su svjesni ovih nedostataka i spremni da ih u najskorijem roku saniraju, u čemu ćemo sarađivati sa javnim službama.

Kada je u pitanju zatvaranje centra grada za automobile, Gradonačelnik je najavio da se Glavni grad ozbiljno priprema da krene u taj projekat, koji će biti realizovan fazno. Naši predstavnici su pozdravili tu ideju, naročito zato što je naše istraživanje iz aprila ove godine pokazalo da čak 78% Podgoričana podržava ideju da se centar grada pretvori u zonu bez motornog saobraćaja. Uz to, preporuke istraživanja „Bolji saobraćaj, bolji grad!“ čije smo rezultate objavili ove nedjelje, su da zatvaranje centra za automobile krene od Bokeške i Njegoševe ulice, čime bi pješačka zone oko Crnogorskog narodnog pozorišta i zgrade Opštine bila proširena, a njen kvalitet i potencijal za razvoj poboljšani.

Iskustva gradova širom Evrope i svijeta pokazala su da je odluka da se ulice u centru zatvore bila i ekonomski opravdana, jer manje automobila znači više ljudi, a samim tim i veću dobit za ugostiteljske i druge komercijalne objekte u ulicama bez motornih vozila. Kako su istakli naši predstavnici, upravo bi zatvaranje užeg gradskog jezgra mogao biti potez kojim će centar dobiti prostor za novi razvoj i ponovo preuzeti primat od nekih drugih, trenutno popularnijih djelova Podgorice. Gradonačelnik je predložio da prvi korak ka zatvaranju ulica bude vikend ili nedjelja bez automobila, što će biti prilika za organizaciju kulturnih događaja po kojima Podgorica teži da bude prepoznatljiva. Nadamo se da će u ove pripreme biti uključena i lokalna zajednica, jer je važno da oni koji žive i posluju u centru grada budu detaljno upoznati sa svim promjenama koje su u planu, kao i sa njihovim potencijalnim efektima.

Gradonačelnik je izložio ideju za uvođenje sistema javnih bicikala (bike-share), koji bi omogućio da Podgoričani i posjetioci Glavnog grada iznajme biciklo na punktu za parkiranje i prebace se do narednog punkta, gdje će imati mogućnost da ga ostave za dalju upotrebu. Ovim potezom Podgorica bi se pridružila mreži svjetskih gradova koji već godinama s uspjehom koriste ovaj sistem. Gradonačelnik je prihvatio naš predlog da u izradu plana za ovaj poduhvat budu uključeni i biciklisti, koji će predlozima baziranim na praktičnom poznavanju načina kretanja biciklista kroz grad pomoći da ovaj sistem bude adekvatno prostorno raspoređen i promovisan među populacijom koja ne posjeduje biciklo, ali bi na ovaj način mogla da se upozna sa svim prednostima korišćenja ovog prevoznog sredstva u gradskom saobraćaju. Ta ciljna grupa je zbilja značajna: prema našem istraživanju, 40,9% građana Podgorice zna da vozi biciklo, ali ga ne posjeduje. Na osnovu toga može se zaključiti da za razvoj pristupačnog i priuštivog sistema javnih bicikala ima i prostora i potrebe.

Glavni grad je pozitivno reagovao i na naš predlog da se osmisle adekvatna rješenja za čuvanje bicikala u stambenim zgradama. Takva rješenja mogu se razvijati kroz izmjene i dopune propisa kojim se uređuje izgradnja stambenih objekata, ali i u komunikaciji sa samim investitorima. Podsjećamo, naše istraživanje je pokazalo da je glavni otežavajući faktor za vožnju bicikla u Podgorici strah od krađe, a naši sugrađani su posebno istakli da im najveću prepreku za posjedovanje bicikla predstavlja nedostatak prostora u kojem će svoje biciklo držati na sigurnom.

Na kraju, Gradonačelnik je istakao da će u narednom periodu podsticati zaposlene u Glavnom gradu da umjesto automobilom na posao idu biciklom, a obećao je da će upravo on biti taj koji će dati primjer ostalima.