Urrraaa!

Djevojčice i dječaci,

svi vi od 1 do 99 godina, svi vi koji niste zaboravili koliko vam je u djetinjstvu biciklo pružalo zadovoljstva, svi vi koji ste davali i uzimali “krugove” biciklom, svi vi kojima gužve u saobraćaju samo podstiču osmijeh, vrijeme je da podijelimo našu sreću što poznajemo drugi način!

Pokažimo našim sugrađanima da postoji alternativa automobilu, zdravija, jeftinija i čistija, a mnogo brža od pješačenja – ipak živimo brzo

Podsjetimo ih koliko su samo voljeli biciklo kada su bili mlađi. Podsjetimo ih da se ništa nije promjenilo, osim njihove navike.

Skrenimo pažnju vozačima da mi po zakonu imamo pravo i obavezu da se krećemo desnom stranom kolovozne trake u nedostatku biciklističke staze, i da je vrlo opasno kada projure blizu nas.

Poručimo ljudima odgovornim za saobraćajnu infrastrukturu u Podgorici da nas ima, i da se nadamo da ćemo uskoro dobiti nešto više od par testnih biciklističkih traka, jer je to jedini siguran način naše vožnje.

U petak 29. juna u 18:30 okupljamo se na trgu Republike gdje ćemo svi zajedno organizovati prvi CRITICAL MASS u Podgorici! Tom prilikom ćemo odvoziti krug: ulica Slobode, most Milenijum, Mala pijaca, Pobjeda, Sportski centar, Hotel City, Sahat kula i povratak u ulicu Slobode

“Critical Mass” je počeo u San Francisku 1992. godine kada se nekoliko desetina biciklista provozalo zajedno gradom (slična okupljanja biciklista su bila organizovana i 70ih godina u Švedskoj). Ime potiče iz saobraćajnih navika u Kini, gdje motociklisti i biciklisti komuniciraju bez signala – na raskrsnici se skupljaju dok ne dođu do određenog broja (kritične mase) i tada kao grupa prolaze kroz raskrsnicu. Danas se Critical Mass održava svakog zadnjeg petka u mejsecu, u preko 300 gradova svijeta, i okuplja od nekoliko desetina, do desetina hiljada biciklista. Na primjer, Budimpešta je među vodećim gradovima sa 80000 biciklista okupljenih 20. aprila 2008. godine.

Veliku zahvalnost dugujemo Upravi policije i Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj koji su nam izašli u susret i obezbjedili apsolutnu sigurnost u toku naše male-velike promotivne vožnje.

Vidimo se u petak u 6 i po na trgu! Ne zaboravite da pozovete drugarice i drugare, kumove i rođake! 😀