Dragi naši Zemljani i Zemljanke, danas nijesmo ORGANIZOVALI nikakve aktivnosti, ali vas zato podsjećamo na to da je…

22. aprila 2012. godine, zahvaljujući velikoj količini entuzijazma i pregršt mrva dogovora, održan BicikloUP – prva masovna biciklistička vožnja u Podgorici i Crnoj Gori. Bez obzira na kišu, na glavnom gradskom trgu, koji se tada zvao Trg Republike, okupilo se pedesetak građana i građanki na dvotočkašima, što je bilo dovoljno da se 40-ak minuta neke od glavnih podgoričkih saobraćajnica po prvi put butu ‘pripitomljene’ isključivo za one koji voze i uživaju na nožni pogon.

Pet! (treba ustati pa reći PET 🙂 ) godina kasnije, cvjetanje urbanog biciklizma počinju da opažaju i oni najnezainteresovaniji. Biciklistkinja/ta koja/i čeka zeleno na raskrsnici postaje normalan dio gradskog pejzaža. Trubljenje i tolerancija nestrpljivih vozača motornih vozila je maaalo manje stresno. Parkinzi za bicikla su nikli na desetine lokacija u Podgorici. Izgrađeno je desetak kilometara biciklističkih staza.

Ovo nije slučajno.

Zahvaljujući redovnoj organizaciji i posjećenosti Critical Mass vožnji, vidjeli smo da broj biciklista/kinja uopšte nije zanemarljiv i da konstantno raste. Tokom pet godina, različite organizacije, institucije i firme su organizovale ili podržale čak 50 javnih Critical Mass vožnji u Podgorici, Nikšiću i Tivtu. Na posljednjem u martu pojavilo se oko 350 biciklista/kinja. Sedam puta više nego na početku.

Sve je evidentnije da je potreban bolji biciklistički prostor i infrastruktura, edukacija i kultura. Za njih ćemo se izboriti i steći ih tako što ćemo početi i nastaviti da pedalamo organizovano (i) NEORGANIZOVANO. Do posla, škole, prodavnice, pijace, kafića, teretane, biblioteke… Biciklom ćemo ići na koncerte, igranke, u kino… Vozićemo, kad nam se ćefne, iz čistog zadovioljstva, iz hobija 🙂

EarthDay-02

Ovo je naš mali doprinos za očuvanje Planete, ali će ona znati da uzvrati stostruko.

Srećan vam Dan Zemlje 🙂