Danas počinje Evropska nedjelja mobilnosti – kampanja posvećena promociji aktivnih i održivih načina kretanja i putovanja, koja se već dvije decenije organizuje u gradovima širom Evrope i svijeta od 16. do 22. septembra. Ovogodišnja tema kampanje je „Održiva mobilnost za zdraviji život!“, a inspirisana je odgovorom na nevolje koje su pogodile čitav svijet usljed pandemije bolesti COVID-19, kao i prilikama za značajne promjene u urbanoj mobilnosti koje su proizišle iz aktuelne zdravstvene krize. Više o temama i ciljevima ovogodišnje kampanje možete pročitati ovdje na engleskom, a ovdje na hrvatskom jeziku. 

Biciklo.me već godinama obillježava Evropsku nedjelju mobilnosti. Ova globalna kampanja pruža nam priliku da se pozabavimo načinom na koji se problemi u domenu urbane mobilnosti tretiraju u našim gradovima, da podijelimo rezultate svojih istraživanja i nastojanja da doprinesemo promjenama nabolje, kao i da promovišemo rješenja koja mogu doprinijeti tim promjenama. Tako će biti i ovog septembra. Iako ni ove godine nećemo organizovati masovnu biciklističku vožnju u Podgorici, poštujući važeće mjere koje se odnose na broj učesnika skupova na otvorenom (ali znajte da jedva čekamo da budemo u prilici da ponovo vozimo zajedno!), tokom narednih sedam dana učestvovaćemo zajedno sa Glavnim gradom u organizaciji nekoliko događaja posvećenih saobraćajnoj politici u glavnom gradu i poboljšavanju uslova za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva. 

Tokom ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti u Podgorici ćemo zajedno sa lokalom upravom i vanjskim stručnjacima intenzivno raditi na pripremi Strategije razvoja biciklizma; donošenje ovog dokumenta zagovaramo već godinama i drago nam je što napokon imamo priliku da radimo na njemu. Osim aktivnosti vezanih za pripremu predloga Strategije, tokom ove nedjelje biće organizovano i nekoliko javnih događaja: okrugli sto o bezbjednosti u saobraćaju biće organizovan sjutra (petak, 17. septembar) u zgradi Gradskog parlamenta u periodu od 10 do 12 h, a za vikend je planirana tematska izložba fotografija i besplatna projekcija dokumentarnog filma „Bicikla protiv automobila“. Za informacije o tačnom vremenu i mjestu organizovanja izložbe i prikazivanja filma pratite naše naloge na društvenim mrežama, jer će biti prilagođeni vremenskim prilikama. 

Sljedeće nedjelje objavićemo i prve rezultate naše godišnje ankete o uslovima za korišćenje bicikla u Podgorici – hvala svima koji su popunili anketu i na taj način nam pomogli da prikupimo podatke. 

Nedjelju mobilnosti obilježićemo i na sjeveru. U Rožajama i Kolašinu planiramo promotivne biciklističke vožnje u sklopu našem projekta „Sjeverom na dva točka“. Budući da se radi o malim gradovima, ove događaje je moguće sprovesti u skladu sa propisanim zdravstvenim mjerama. 

Čuvajte se, biciklirajte pažljivo, i hvala vam što svojim aktivnim pristupom mobilnosti doprinosite tome da naši gradovi budu sigurnija, zelenija i zdravija mjesta za život. Ove Evropske nedjelje mobilnosti, kao i tokom ostatka godine, radimo sve što je u našoj moći da uslove za to učinimo što boljim.