Nevladino udruženje Biciklo.me dvadeset prvi put organizuje gradsku vožnju poznatu kao Critical Mass, pokušavajući da skrene pažnju na probleme biciklista i osvjesti značaj biciklizma za širu zajednicu.

cover-cm-maj-2015

Ovaj put će se održati u petak 29. maja u 18,00 časova sa malo izmjenjenom putanjom. Tradicionalno će početi na Trgu republike, nastavljajući ulicom Slobode na sjever, zatim ulicom Vaka Đurovića do Vezirovog mosta, gdje će preći na drugu stranu Morače i krenuti nizvodno do Ekonomskog fakulteta, pa će  skrenuti desno sve do ulice Svetozara Markovića i nastaviti na jug do Bulevara Revolucije, odakle se nastavlja preko Union Bridge-a ka istoku i skreće lijevo u bulevar Mitra Bakića, zatim opet lijevo i izbija se na magistralu poznatu i kao ulica Bratstva i jedinstva, gdje se nastavlja ka sjeveru i skreće lijevo u Hercegovačku i produžava do Trga Republike gdje se završava.

Za više informacija pogledajte link na Facebook-u.

mapa-cm-maj-2015

Svaka vožnja je posvećena nečemu, a ovaj put će biti biciklu kao sredstvu emancipacije žena. Iako je njihova emancipacija u Evropi počela krajem devetnaestog vijeka, a bicikl je imao značajnu ulogu u tome, nastavlja se i danas u Afganistanu i nekim afričkim zemljama gdje to do sada nije bio običaj.

Broj djevojaka i žena u Podgorici koje svakodnevno koriste bicikl kao prevozno sredstvo je u primjetnom porastu. Ovomjesečnom vožnjom želimo da ih podržimo, kao i da ohrabrimo one koje razmišljaju o tome.

Critical Mass se održava u više stotina gradova širom svijeta, a ovim će zaokružiti veoma uspješan mjesec prepun aktivnosti koje je Biciklo.me sprovodilo samostalno ili sa različitim organizacijama.