Naš drug i prijatelj, istinski ekolog i zaljubljenik u biciklo, otišao je sanjajući pravu, a ne folirantsku državu Crnu Goru.

Otišao je naš dragi Ljubiša Perović, crnogorski diplomata koji je vozeći biciklo u Ženevi postidio ambasadora komunističke Kube.

Odpedalao je praćen ljubavlju onih koji su mu bili slični po nadahnuću i viziji, a ignorancijom onih koje je nesvjesno provocirao svojom skromnošću i dobrotom.

Dok je Ljubiša, kao šef državne Kancelarije za održivi razvoj, sa njemačkim abasadorom otvarao solarnu stanicu za električna bicikla, doniranu od njemačke vlade, tadašnji gradonačelnik Podgorice, kome predstoji suđenje za koruptivne radnje, imao je ‘preča’ posla.

Kad je Ljubiša predlagao da se rekonstruisana stara cesta od Podgorice do Danilovgrada proširi za biciklističku stazu, rekli su mu da nema novca.

Radovao se dječački kad smo nagovorili podgoričku vlast da kineskim parama izgradi prvi od obećanih pet biciklističkih koridora.

Mi smo se radovali njegovoj diplomatskoj penziji, želeći da svojom energijom i entuzijazmom dodatno doprinese snaženju ideje o biciklu kao alternativnom prevoznom sredstvu i biciklizmu kao stilu života slobodnog gradskog čeljadeta.

Vječne biciklističke staze su se, na našu žalost, najviše radovale Ljubišinom društvu.

Biciklo.me će ga pamtiti kao uzor i njegovati sjećanje na njega.

Slava mu!