“Let’s do it Montenegro” je dio svjetskog pokreta “Let’s do it” i za cilj ima uklanjanje otpada u svim gradovima Crne Gore u maju 2016.

lets do it mne 02 logo

Cilj ovogodišnje akcije je podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, kao i na porijeklo i pripadnost, na aktivnije učešće u životu zajednice. Akcija želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim. Svaka od opština u Crnoj Gori ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim deponovanjem otpada. Nelegalno odlaganje otpada dovelo je do značajnog devastiranja životnog prostora i svakodnevno dovodi u opasnost mnoge građane. Ovaj problem može se riješiti samo zajedničkim i organizovanim djelovanjem.

I Biciklo.me je kao organizacija koja brine o sadašnjosti i budućnosti Crne Gore i čitavog svijeta, uzela dio posla koji joj po prirodi aktivnosti pripada, te kojom može pomoći da se ovaj projekat sprovede.

Pošto su biciklisti prilično mobilni ekološki osvešteni građani, naš posao bi se sastojao u mapiranju otpada i divljih deponija, koje bi na kraju akcije bile počišćene. Ako želite da učestvujete biće vam potrebni:

  • mobilni telefon sa Android operativnim sistemom;
  • bicikl, tabani, roleri… ili bilo šta čime se možete kretati između značajnih tačaka;
  • dobra volja da učinite nešto za sebe, društvo u cjelini i našu sadašnjost i budućnost.

proljece-i-smece

Na sljedeći način:

  1. Preko Google Play-a skinite aplikaciju Let’s do it Montenegro
  2. Dođite na lokaciju sa otpadom
  3. Otvorite aplikaciju i napravite fotografiju, odaberite tip i količinu otpada
  4. Aplikacija će poslati podatke centru za njihovu obradu.

Nakon toga će tokom akcije 20. maja otpad biti uklonjen.

Ova zemlja nema nikoga osim nas da o njoj brine.