Parking igra ključnu ulogu u podsticanju upotrebe bicikla. U Podgorici broj parkinga za bicikla raste iz godine u godinu, još od 2014. godine, kada je postavljen prvi javni parking za bicikla.

Ipak, mnogi korisnici bicikla još uvijek nijesu upoznati sa mogućnošću da bezbjedno parkiraju bicikl u različitim djelovima grada. Zato je Biciklo.me izradilo mapu svih parkirališta za bicikla u Podgorici, kako bismo korisnicima dao adekvatne informacije o mogućnostima parkiranja i tako podstakli veću upotrebu bicikla.

Mapa je nadogradnja ranije verzije mape, koja je pripremljena za potrebe Plana održive urbane mobilnosti Glavnog grada Podgorica 2020-2025. Mapa je ažurirana novim lokacijama za parkiranje bicikala, koji uključuju parkinge koje je postavila naša organizacija, zatim Glavni grad, kao i javne ustanove i privredna društva. Mapa ne uključuje parkinge postavljene za potrebe iznajmljivanja električnih trotineta, već isključivo parkinge namijenjene parkiranju bicikala.

Mapa je interaktivna i dopunjavaće se kako budu postavljani novi parkinzi. Interaktivnoj mapi možete pristupiti ovdje.

Mapa je izrađena u okviru projekta SUMP-UP, koji realizuje Biciklo.me uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan. Projekat SMART Balkan implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.