Biciklo.me, u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, organizuje dvadeset devetu zajedničku gradsku vožnju biciklima. Ovaj Critical Mass posvećen je nedavno usvojenom Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama, koji je potpisala i Crna Gora.

cover-cm-01-jan-2016-final

U decembru prošle godine, predstavnici 195 zemalja potpisali su istorijski sporazum (#ParisAgreement) prema kome će emisija štetnih gasova biti smanjena na pola, kako bi se zagrijavanje Zemljine atmosfere zaustavilo na maksimalna dva stepena iznad nivoa prije industrijske revolucije i time izbjegle nepovratne, katastrofalne posljedice – rast nivoa mora, velike suše i poplave, razorne oluje i nedostatak vode i hrane. Pariski sporazum je poziv svim ljudima da promijene svoj odnos prema planeti, kako bi se budućim generacijama ostavila stabilnija i zdravija Zemlja, pravednije društvo i prosperitetnija ekonomija.

Potpisivanjem Pariskog sporazuma Crna Gora je postavila cilj da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 30% u odnosu na 1990. godinu, koja se uzima kao referentna osnova. Smanjenje će se postići opštim povećanjem energetske efikasnosti, poboljšanjem industrijskih tehnologija, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije i modernizacijom elektro-energetskog sektora.

Biciklizam doprinosi značajnom smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Osim doprinosa sprovođenju Pariskog sporazuma, biciklizam spada u zdrave stilove života, smanjuje rizik od brojnih bolesti poput povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, šećerne bolesti, gojaznosti, anksioznosti; ne stvara buku i predstavlja jedno od najjeftinijih prevoznih sredstava.

Prije početka vožnje, na Centralnom gradskom displeju, koji je naš partner u ovoj akciji, biće prikazana dva kratka filma, kojima Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori podstiče zaštitu životne sredine i apeluje na vozače da ugase motor ukoliko čekaju duže od 20 sekundi u automobilu i na taj način daju doprinos smanjenju emisija štetnih gasova.

mapa-cm-01-jan-2016

Više informacija na našoj facebook stranici.