Na sljedećem linku možete pogledati dopis koji nam je poslao RZUP na naše saopštenje o završetki izgradnje staze. Ovo je naš odgovor:

Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje AD Podgorica
Izvršnom direktoru Petru Koraću

Poštovani gospodine Korać,
Drago nam je zbog toga što je naša izjava za medije povodom izgradnje prve biciklističke staze u Podgorici privukla pažnju vaše firme, ali smo iznenađeni zbog toga što ste se upravo vi našli pogođeni našim komentarima i ocjenama.

Iako nema potrebe, nije na odmet napomenuti da je naša izjava intonirana dobronamjerno i s ciljem da oko pitanja koja se tiču javnih dobara bude što više konsenzusa, do koga se dolazi međusobnim uvažavanjem i kroz blagovremenu, otvorenu komunikaciju.

foto01Biciklo.me ni u jednoj rečenici nije ocijenilo da je posao loše urađen, ali jesmo konstatovali da se to moglo izvesti bolje, posebno imajući u vidu budžet projekta. Prema informacijama koje je gradonačelnik Slavoljub Stijepović saopštio na svečanom otvaranju biciklističke staze, izgradnja je koštala oko 450.000 eura, što će reći 85 eura po metru kvadratnom. Mi smatramo da se za taj novac mogla uraditi kvalitetnija staza, ali nijesmo u našoj izjavi željeli da potenciramo ovu jednostavnu računicu upravo da bi izbjegli negativne konotacije.

Naši komentari se prvenstveno tiču gradske vlasti kao naručioca projekta i sračunati su na to da se prilikom projektovanja i gradnje novih biciklističkih staza ne ponavljaju greške. Idejna rješenja koja smo pomenuli u našoj izjavi napravljena su u aprilu na radionici održanoj u okviru manifestacije “Energetski dani Podgorice”, a prezentovana mjesec dana kasnije na “Open Days”. Riječ je o manifestacijama u organizaciji Glavnog grada. Rješenja su, dakle, javno prezentovana Glavnom gradu i Agenciji za izgradnju, a direktno lično dostavljena u štampanoj i digitalnoj formi.

I prigovor na račun netransprentnosti je, takođe, upućen na račun Glavnog grada, jer mi smatramo da je prije raspisivanja tendera trebalo odvojiti vrijeme za javnu raspravu, tokom koje bi zainteresovana stručna i laička javnost, čiji je dio i Biciklo.me, mogla da ponudi ideje, komentare i sugestije. To su dobre prakse koje se primjenjuju u razvijenim zemljama. U našem udruženju, osim običnih ljubitelja bicikla, ima stručnjaka raznih profila i sigurni smo da bi rješenja mogla biti bolja u nekoliko ključnih situacija da je bilo volje da se čuje njihov glas.

Mi smatramo da ono što se tiče javnog interesa ne treba skrivati od građana, nego da te iste građane treba maksimalno uključiti. Loše je ako udruženje građana, kakvo je Biciklo.me, mora potezati Zakon o slobodnom pristupu informacijama da bi moglo ostvariti uvid u projekat gradnje biciklističke staze. Da je tender raspisan, saznali smo iz medija, a javne rasprave nije bilo. Mi smo i pored toga probali da konstruktivno djelujemo tako sto smo Glavnom gradu slali naše sugestije prije početka, kao i u toku izgradnje staze.

Nijesmo dobili odgovore na pitanja koja smo javno postavili, a tiču se gradnje staze: zašto je na nekim mjestima biciklistička staza betonirana, a trotoar asfaltiran; zašto su sječena stabla u Tološkoj park šumi? Pitanja smo postavili ne samo u naše, nego i u ime radoznalih/začuđenih građana, a bez ambicije da utvrđujemo da li je krivac projektant ili izvođač radova, već samo da preveniramo neke nove nepotrebne devastacije.

foto02

Biciklo.me snažno zahtijeva da proces projektovanja biciklističkih staza bude transparentan, jer mislimo da je mišljenje stručne i laičke javnosti itekako važno. Nadamo se da će u budućnosti svi uključeni dijeliti sa nama ovo mišljenje.

Mi smatramo da se ne može strogo odvojiti proces projektovanja i realizacije, kao i što smatramo pirodnim da postoji revizija projekta i da neko nadzire realizaciju projekta od početka do kraja!!!

Srdačan pozdrav,

U ime NVO Biciklo.me
Blažo Crvenica,
izvršni direktor