U sklopu obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti, NVO Biciklo.me održala je radionicu pod nazivom „Održiva urbana mobilnost“, namijenjenu odbornicima Skupštine Glavnog grada Podgorica i službenicima lokalne uprave Glavnog grada koji se bave pitanjima od značaja za mobilnost i saobraćaj.

Radionici su prisustvovali odbornici iz različitih odborničkih klubova, predstavnici Sekretarijata za saobraćaj, Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, Agencije za upravljanje zaštićenim područjima, te Kancelarije za međunarodnu saradnju Glavnog grada.

Kroz predstavljanje novog pristupa u planiranju saobraćaja i primjere dobrih praksi iz Evrope, te interaktivnu diskusiju, odbornici i službenici su stekli uvid u važnost planiranja saobraćaja po mjeri čovjeka, a ne vozila.

Predavači na radionici bili su Stefan Bulatović i Blažo Crvenica.

Odbornik Aleksandar Saša Zeković istakao da je održivi transport tema koja prevazilazi sve razlike i okuplja različite političke i društvene aktere.

„Odbornici i odbornice u Skupštini Glavnog grada treba da budu zagovarači odnosno zastupnici urbane mobilnosti. Smatram da bi bilo korisno da se u Skupštini obrazuje zajednički odbornički klub, koji bi djelovao kao grupa sastavljena od predstavnika različitih političkih subjekata koji bi se zalagali za održiva saobraćajna rješenja“, kazao je Zeković.

Događaj je organizovan u saradnji sa Glavnim gradom i Evropskom kućom u okviru projekta „SUMP-UP“, koji realizuje Biciklo.me uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan. Projekat SMART Balkan implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.