Učenici i nastavnici Osnovne škole „Štampar Makarije“ su u nedjelju 4. novembra organizovali biciklističku vožnju tokom koje su posjetili Duklju, razgovarali o biciklizmu i gradskom saobraćaju, učili o prvoj pomoći od volontera Crvenog krsta Crne Gore, a sve u sklopu događaja „Biciklijada za promociju zdravih stilova života“.

Poster za biciklijadu: rad učenika OŠ „Štampar Makarije“

Vožnja ulicama Podgorice do poznatog arheološkog nalazišta okupila je preko 100 učesnika i učesnica, među kojima su bili učenici svih razreda ove škole, nastavno osoblje na čelu sa direktoricom i predstavnici partnerskih organizacija.

A sve je počelo kada je đački parlament OŠ „Štampar Makarije“ prepoznao da dvorištu njihove škole nedostaje biciklistički parking, zbog čega su se sa idejom o izradi ovog dragocjenog komada biciklističke infrastrukture obratili kompaniji „Sava Osiguranje“, koja je pokazala društvenu odgovornost i donirala potrebna novčana sredstva. Tako je škola ove jeseni dobila 20 parking mjesta za bicikla.

Od školskog dvorišta do Duklje – i nazad

Kako bi proslavili ovaj podvig đačkog aktivizma, učenici su predložili organizovanje bicikističke vožnje i pozvali Biciklo.me da im u tome pomogne. Osim naše organizacije, učestvovali su i Otvorena kuhinja škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ (zahvaljujući njima svi učesnici vožnje počastili su se ukusnim pecivima!) i tim Prve pomoći Crvenog krsta Crne Gore, koji je zajedno sa policijskim vozilima obezbjeđivao biciklističku kolonu, a tokom izleta izveo i pokaznu vježbu.

Druženje na Duklji preraslo je u razgovor o zaštiti kulturnih dobara i istorijskih spomenika, kao i o prednostima bicikla kao gradskog prevoznog sredstva za sve uzraste, a naročito osnovce.

Čestitamo đačkom parlamentu OŠ „Štampar Makarije“ na tome što su uspješno sproveli svoj plan, zahvaljujemo na pozivu i radujemo se budućim inicijativama naših školaraca.