Poštovani,
nevladina organizacija Biciklo.me postoji od 2013. godine i jedan od naših ciiljeva je da na teritoriji Podgorice, ali i cijele Crne Gore unaprijedimo uslove za razvoj biciklizma kao jednog od najčistijih i najefikasnijih oblika gradskog transporta. Razvijene zemlje su odavno prepoznale dobrobiti razvoja ovog vida ekološkog transporta i ulažu značajna sredstva za njegov razvoj, kroz promotivne aktivnosti, razvoj infrastrukture i mnogo drugih pratećih elemenata.
foto-pismo-partijama

U skladu sa prethodnim, naša organizacija se bori za interese sve brojnije biciklističke populacije u Crnoj Gori. Svjesni činjenice da će značajan dio te populacije učestvovati na predstojećim izborima, pozivamo vas da se javno izjasnite o sljedećim pitanjima, koja su posebno značajna ne samo za nas, već i za ukupni imidž „ekološke Crne Gore“:

  • Šta mislite o razvoju strategije razvoja biciklizma na nacionalnom nivou? Kako bi se mogla osmisliti i implementirati? Do kada bi mogla biti realizovana?
  • Kakav je vaš stav po pitanju Zakona o bezbjednosti saobraćaja u dijelu koji se tiče biciklista? Da li biste nešto mijenjali ili unaprijedili i šta?
  • Da li biste podržali izradu pravilnika o izgradnji biciklističke infrastrukture, koji u Crnoj Gori još uvijek ne postoji? Izradom pravilnika se pojednostavljuje i unificira proces projektovanja i izgradnje biciklističke infrastrukture, što je u razvijenim zemljama već pokazalo veoma dobre rezultate.
  • Pored toga što je efikasno sredstvo za transport na srednjim i kratkim rastojanjima, bicikl štedi novac. Da li bi, i na koji način, vaša partija ličnim primjerom podržala ideju bicikla kao službenog vozila? Kako biste stimulisali zaposlene u državnoj upravi da koriste bicikl kao prevozno sredstvo?
  • Da li vi imate neke ideje koje bi doprinijele razvoju biciklističke infrastrukture u Crnoj Gori i šta bi od toga bilo realno očekivati da se realizuje u četvorogodišnjem periodu
  • Uzimajući u obzir da Crna Gora forsira turizam kao jednu od osnovnih privrednih grana, da li podržavate strategiju razvoja biciklističkog turizma, koji takođe zauzima značajan udio u turističkoj ponudi u mogim razvijenim zemljama?

Uz puno razumjevanje brojnih obaveza koje imate u predizbornom periodu, vjerujemo da ćete odvojiti vrijeme i za naša pitanja, te da ćete profesionalno i konkretno odgovoriti na njih.

S poštovanjem,

Dejan Tofčević,
predsjednik NVO Biciklo.me