Danas počinje Evropska nedjelja mobilnosti – kampanja koja se tradicionalno održava u periodu od 16. do 22. septembra u gradovima širom Evrope i svijeta. Ovogodišnje izdanje je fokusirano na bezbjednost pješaka i biciklista u gradskom saobraćaju, kao i na koristi koje naše zdravlje, životna sredina i kućni budžet imaju od pješačenja i upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva.

U okviru ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti NVO Biciklo.me, zajedno sa partnerima među kojima su Glavni grad Podgorica, Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), Fondacija Heinrich Böll, UNDP, EU info centar i FLUX Design Network, organizuje niz javnih događaja posvećenih promociji i razgovoru o održivim prevoznim sredstvima i bezbjednosti u saobraćaju. Manifestacija počinje u ponedjeljak 16. septembra u 10h na Trgu nezavisnosti, otvaranjem izložbe “Biciklistika” – biciklističkog priručnika za osnovce koji je naša organizacija prvi put izdala 2017. godine, i koji ovom izložbom dobija svoje četvrto izdanje. Izložba će biti postavljena na otvorenom i dostupna tokom cijele Nedjelje mobilnosti.

U petak, 20. septembra, u EU info centru će biti održana javna tribina o bezbjednosti u saobraćaju pod nazivom “Samo da je bezbjedno” i sa početkom u 12.30h. Na tribini će govoriti i predstavnici Glavnog grada i institucija nadležnih sa saobraćaj, a ovo će biti prilika i da javnost sazna više o koracima koji će u narednom periodu biti preduzeti kako bi se stanje bezbjednosti u saobraćaju popravilo.

U subotu 21. septembra u 12h u bioskopu Cineplexx biće organizovana projekcija dokumentarnog filma “Bikes vs Cars” iz 2015. godine, režisera Fredrika Gertena. Film prikazuje globalnu krizu koja nam je svima dobro poznata, čiji su simptomi klimatske promjene, ubrzana potrošnja prirodnih resursa i gradovi preplavljeni automobilima. Dok saobraćajni haos postaje sve veći, prljaviji i bučniji, biciklo je odličan alat za promjene – za razvoj boljih, humanijih gradova. Film nam predstavlja aktiviste i mislioce koji se bore za bolje gradove širom svijeta, od Sao Paola do Kopenhagena. Trejler možete pogledati ovdje. Ulaz je slobodan, a prevod na naš jezik obezbijeđen.

“Bikes vs Cars”. Izvor: WG Film. Autor fotografije: Marek Wieser

Evropsku nedjelju mobilnosti završavamo tradicionalno, Critical Mass vožnjom koja će krenuti sa Trga nezavisnosti u nedjelju, 22. septembra, u 12h. Više informacija o ruti kojom ćemo voziti možete dobiti preko naše Facebook stranice.

Osim aktivnostima u Podgorici, Evropsku nedjelju mobilnosti ove godine obilježavamo i događajima na Cetinju, i to zahvaljujući partnerima iz FLUX Design Network koji su inicirali i organizovali postavljanje izložbe “Biciklistika” na Balšića pazaru. Izložba na otvorenom biće dostupna tokom čitavog septembra. Pored toga, FLUX Design Network će u saradnji sa lokalnim partnerima organizovati i biciklističku vožnju u četvrtak, 19. septembra sa početkom u 12h i polaskom sa Balšića pazara.

“Biciklistika” na Cetinju: izložba je postavljena početkom septembra. Foto: FLUX Design Network

Za one koji Podgoricom putuju na biciklu ove nedjelje spremamo još neka iznenađenja – da saznate više, pratite nas na društvenim mrežama. Vidimo se uskoro!