Do faksa na dva točka

Do faksa na dva točka

Naša organizacija veliki dio svojih aktivnosti posvećuje promociji korišćenja bicikla i obrazovanju zajednice o pozitivnim efektima koje izbor ovog prevoznog sredstva može da ima na naše zdravlje i kvalitet života u našim gradovima. Tokom rada na projektu “Do faksa na dva točka“ ove poruke upućivali smo u prvom redu studentima – ciljnoj grupi kojoj bi biciklo kao prevozno sredstvo omogućilo lakše, zanimljivije i jeftinije kretanje kroz grad. Projekat je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore, a realizovan je tokom 2016. godine kroz niz aktivnosti među kojima su postavljanje parkinga ispred zgrada podgoričkih fakulteta, i održavanje konkursa na kom smo dobili zanimljive ideje za savremene biciklističke parkinge kakve ćemo, nadamo se, uskoro dobiti priliku da koristimo i u Podgorici.

Konkurs za idejno rješenje biciklističkih parkinga na lokaciji kampusa Univerziteta Crne Gore smo raspisali sa željom da buduće arhitekte i urbanisti Crne Gore razmišljaju zelenije, energetski efikasnije kada je u pitanju urbano planiranje i transport. Kao odgovor na konkurs stiglo je trinaest radova – nagrađeni su Bojan Vujović (I nagrada), Jelena Kulidžan (II nagrada), Ivana Perović i Nikola Gojković (III nagrada), dok je rad Mirka Milanovića pohvaljen. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali na konkursu, i želimo im još mnogo prilika za rad na razvoju infrastrukture za bicikliste.

U okviru projekta podgorički studenti dobili su 66 novih parking mjesta, i to na ovih devet lokacija:
Rektorat Univerziteta Crne Gore, Tehnički fakulteti, Građevinski fakultet, Biotehnički fakultet, Medicinski fakultet,
Pravni fakultet, Fakultet za državne i evropske studije, Univerzitet Mediteran i Univerzitet Donja Gorica. Nadamo se da će studenti nove parkinge masovno koristiti i da ćemo – zajedno sa nadležnim službama – uskoro morati da se pozabavimo proširenjem kapaciteta parkinga za studentska bicikla. Fotografije sa Critical Mass vožnje posvećene ovom projektu možete pogledati ovdje.