Tribine, radionice i druge biciklističke akcije

Tribine, radionice i druge biciklističke akcije

Osim aktivnosti koje sprovodimo u okviru projekata, često preduzimamo razne ad-hoc biciklističke akcije od kojih neke – kao što je, recimo, obilježavanje Evropske nedjelje mobilnosti – postanu tradicija.

Aktivno promovišemo biciklističke aktiviste organizujući tribine i promocije. Nakon što smo 2014. u gostima imali Snežanu Radojičić i promovisali njenu knjigu “Zakotrljaj me oko sveta“, inspirisanu putovanjem biciklom, organizovali smo i besplatnu projekciju dokumentarnog filma “Bicikli pričaju priče“ Milana Lisice iz Novog Sada, uz pomoć KIC Budo Tomović, KC Gavroche i Cafe knjižare Krug.

Sa tribine Snežane Radojičić

Pored toga, u saradnji sa prijateljskim organizacijama i institucijama više puta smo učestvovali u obilježavanju Svjetskog dana bez automobila (22. septembar) i Dana planete Zemlje (22. april).

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom i GIZ-om, u proljeće 2015. godine smo organizovali jednodnevnu radionicu “Od Titograda do ciklograda” za studente Arhitektonskog i Fakulteta vizuelnih umjetnosti; glavna tema bila je biciklistička infrastruktura. Predavači su bili stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta, Direktorata za planiranje prostora kao i iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Glavnog grada. Studenti su na toj radionici dali svoja viđenja budućih biciklističkih staza u Podgorici, a njihovi radovi su na poziv gradonačelnika Podgorice predstavljeni i na Remida Open Day 2015. Ova radionica i aprilski Critical Mass organizovani su u okviru nedjelje energetske efikasnosti pod sloganom “Zajedno za energetski održivu Podgoricu“, u saradnji sa Glavnim gradom i GIZ-om. Saradnju sa Sekretarijatom smo nastavili i u 2016. godini kao partneri u organizaciji Energetskih dana Podgorice.

Dan planete zemlje

U toku maja 2015. u saradnji sa De Facto Consultancy sproveli smo istraživanje na temu korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva, kao i najvećim preprekama i bojaznima koje naše sugrađane sprečavaju da voze biciklo.

Na međunarodnom planu, pored članstva +1 inicijativi, uključeni smo početnu fazu razvoja EuroVelo projekta u Crnoj Gori, koju na nivou našeg kontinenta sprovodi Evropska biciklistička federacija (ECF). EuroVelo podrazumjeva 14 biciklističkih koridora kroz cijelu Evropu, a mediteranski koridor broj 8 prolazi i kroz Crnu Goru. Razvoj ove rute može biti još jedna prilika za razvoj biciklizma i zelenog turizma. Imamo intenzivnu saradnju s organizacijom GO2 iz Skadra, s kojom u budućnosti planiramo projekte prekogranične saradnje, od obostrane koristi za građane Skadra i Podgorice.

Osim publikacija koje su nastale kao rezultat rada na pojedinim projektima, objavili smo i kratku brošure o koristima koje donosi redovna vožnja bicikla, kao i o pravima i obavezama biciklista u saobraćaju. Naši članovi su aktivni u građanskim akcijama koje doprinose zajednici. Učestvovali smo u čišćenju Ćemovskog polja, a više puta smo organizovali akcije dobrovoljnog davanja krvi.