Naša organizacija veliki dio svojih aktivnosti posvećuje promociji korišćenja bicikla i obrazovanju zajednice o mnogim pozitivnim efektima koje izbor ovog prevoznog sredstva može da ima na naše zdravlje i kvalitet života u našim gradovima. Tokom rada na projektu „Do faksa na dva točka“, ove poruke upućivali smo u prvom redu studentima – ciljnoj grupi kojoj bi biciklo kao prevozno sredstvo omogućilo lakše, zanimljivije i jeftinije kretanje kroz grad. Projekat je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore, a realizovan je kroz niz aktivnosti među kojima su postavljanje parkinga ispred zgrada podgoričkih fakulteta, i održavanje konkursa na kom smo dobili zanimljive ideje za savremene biciklističke parkinge kakve ćemo, nadamo se, uskoro dobiti priliku da koristimo i u Podgorici.

Konkurs za idejno rješenje biciklističkih parkinga na lokaciji kampusa Univerziteta Crne Gore smo raspisali u julu ove godine, prije svega sa željom da buduće arhitekte i urbanisti Crne Gore razmišljaju zelenije, energetski efikasnije kada je u pitanju urbano planiranje i transport.

Kao odgovor na konkurs koji je trajao od 1. do 31. jula stiglo je pet radova. Žiri se okupio početkom avgusta i procijenjeno je da je usled perioda godišnjih odmora odziv bio nezadovoljavajući. Donešena je odluka da se raspis konkursa ponovi, što je i učinjeno u periodu od 26. septembra do 20. oktobra. Ovog puta je kao odgovor stiglo trinaest radova.

Žiri za ocjenu pristiglih rješenja u drugom krugu radio je u sljedećem sastavu:

  • predsjednica žirija Zorica Tomanović, ispred NVO Biciklo.me
  • član žirija Dragutin Đeković, ispred Glavnog grada
  • član žirija Dejan Tofčević, ispred NVO Biciklo.me
  • članica žirija Sonja Dragović, ispred NVO Biciklo.me

Nagrađena su sledeća rješenja:

  • prva nagrada u iznosu od 300€ pripala je Bojanu Vujoviću

prva-nagrada-1

prva-nagrada-2

prva-nagrada-3

  • druga nagrada u iznosu od 200€ pripala je Jeleni Kulidžan

druga-nagrada-1

druga-nagrada-2

druga-nagrada-3

  • treća nagrada u iznosu od 100€ pripala je timu koji čine Ivana Perović I Nikola Gojković

treca-nagrada-1

treca-nagrada-2

  • pohvaljen je rad Mirka Milanovića

pohvala-1

pohvala-2

Čestitamo dobitnicima nagrada! Zahvaljujemo svima koji su učestvovali na konkursu, i želimo im još mnogo prilika za rad na razvoju infrastrukture za bicikliste. Nadamo se da će studenti masovno koristiti parkinge koje smo kroz ovaj projekat postavili pred fakultete, i da ćemo – zajedno sa nadležnim institucijama – uskoro morati da se pozabavimo proširenjem kapaciteta parkinga za studentska bicikla.