Na literarnom konkursu „Podgorica 2040. godine“, koji je organizovan za učenike/ce svih srednjih škola na teritoriji Podgorice, petočlana stručna komisija je nakon pažljivog pregleda i evaluacije odabrala 3 najuspješnija rada. Prvo mjesto je osvojio Marko Dašić iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, drugo Andrijana Božović iz Gimnazije „Slobodan Škerović“, a treće Jana Radunović, takođe iz Gimnazije „Slobodan Škerović“. Njih troje biće nagrađeni biciklima.

Literarni konkurs organizovan je u sklopu projekta „Održiva urbana mobilnost u srednjim školama u Podgorici“, koji realizuje Biciklo.me u okviru programa ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Konkursom su podgorički srednjoškolci i srednjoškolke pozvani da vremenskom mašinom otputuju u 2040. godinu i zamisle kako bi glavni grad Crne Gore izgledao u njihovoj mašti za 20 godina.

Tako se Marko probudio u jednom magičnom podgoričkom majskom jutru te 2040. godine, izrazivši oduševljenje zbog „utopijskog sklada“ kakvog nije mogao ni zamisliti prije dvadeset godina, a u kojem se umjesto parkinga sada nalaze zeleni parkovi i u kojem umjesto bučnih automobila dominiraju bicikla i autobusi. Andrijana je ispričala priču o jednoj dugačkoj dvadesetogodišnjoj biciklističkoj stazi, koja živi u harmoniji sa drvećem i parkovima i koja je postala „zvijezda ovoga grada“. Jana je riječima dočarala zelenu i cvjetnu Podgoricu, koja je od grada ugušenog automobilima izrasla u grad u kojem caruju pješaci, biciklisti i tramvaji. Sva tri nagrađena sastava biće objavljena tokom juna na našoj stranici.

Inače, na konkurs su pristigla 23 izvrsna rada iz gotovo svih srednjih škola na teritoriji Podgorice, pa je petočlana stručna komisija imala vrlo težak zadatak, te su na kraju presudile nijanse. Komisiju su činila tri člana naše organizacije, jedan novinar-publicista i jedan predstavnik programa ReLOaD. Važno je istaći da su radovi ocjenjivani anonimno, što znači da su članovi komisije dobili sastave pod šiframa (bez imena), a da pritom nisu imali uvid u ocjene ostalih članova. Time je osigurana maksimalna objektivnost i pravičnost.

Ipak, i pored toga što su konkursom bile predviđene nagrade za samo za tri prvoplasirana rada, trud i kreativnost koji su pokazali svi učesnici neće ostati nenagrađeni – svi oni će na poklon dobiti članske karte Biciklo.me, uz koje mogu ostvariti popuste u biciklističkim radnjama i drugim uslužnim objektima, kao i set bedževa naše organizacije.

Najljepše zahvaljujemo svima na učešću i radujemo se druženju i saradnji sa autorima koji su svojim sjajnim idejama na različite načine dočarali zelenu Podgoricu, u kakvoj ćemo, nadamo se, živjeti za 20 godina.