Biciklo.me uručilo je nagrade učenicima osnovnih škola iz Kolašina, Rožaja i Žabljaka, koji su učestvovali u nagradnom takmičenju u sklopu projekta „Sjeverom na dva točka“.

U skladu sa propozicijama konkursa, osnovci iz ove tri opštine pozvani su da kroz kratke video klipove predstave saobraćajne izazove sa kojima se susreću na putu do škole i predlože moguća rješenja.

Nakon što je konkursna komisija ocijenila pristigle prijave, najbolji su nagrađeni vrijednim biciklističkim poklonima: prvoplasirani učenici u svakoj od tri opštine su na poklon dobili biciklo, drugoplasirani visokokvalitetan lanac za zaključavanje i kacigu, dok su trećeplasirani nagrađeni torbicom za biciklo i pumpom.

U Kolašinu, prvu nagradu je osvojila Helena Vuković, učenica VIII razreda OŠ „Risto Manojlović “, koja je na poklon dobila biciklo. Drugo mjesto pripalo je Dunji Vlahović, dok su treću nagradu osvjoili braća Đorđe i Luka Grujić.

„U videu sam govorila o neravnim putevima i trotoarima, koji se tokom zimskog perioda ne održavaju redovno, pa budu puni leda i snijega. S obzirom na to da je Kolašin turističko mjesto, mislim da bi na tome trebalo mnogo više poraditi. Osim toga, istakla sam problem parkiranja na trotoarima, čime vozači blokiraju put pješacima“, kazala je Helena.

Ona ističe i potrebu da se u Kolašinu stvore uslovi za kretanje biciklom.

„Voljela bih kada bi u našem gradu postojala biciklistička staza po kojoj će se biciklisti moći slobodno i bezbjedno kretati. Mnogi moji vršnjaci, kao i odrasli, opredljejuju se za vožnju biciklom upravo zato što je to vid prevoza koji ne zagađuje životnu sredinu, a kojim možemo brzo i lako stići do određenog mjesta“, dodala je ona.

Prvu nagradu u Rožajama i biciklo osvojio je Ali Nokić, učenik VII razreda OŠ „Mustafa Pećanin“, drugu učenica OŠ „21. maj“ Šejla Adrović, a treću Safet Tiganj iz  OŠ „Mustafa Pećanin“.

„Na konkurs sam se prijavio prateći društvene mreže. Kao što sam naveo u svom video klipu, izdvojio bih nedostatak biciklističkih staza i parka. Takođe ističem i veliki broj pasa lutalica, koji predstavljaju opasnost kako za odrasle tako i za djecu“, kazao je Nokić i dodao:

„Ova opština ima istorijsku priliku da ispravi te greške. Osim toga, Rožaje je jedini grad u Crnoj Gori koji nema gradski park, zbog čega sam podržao peticiju za njegovu izgradnju.“

Svo troje nagrađenih u Žabljaku dolaze iz OŠ „Dušan Obradović“. Prvo mjesto je osvojio je učenik IV razreda Balša Bojović, koji je opisao svoj put od kuće do škole tokom zimskih mjeseci. Druga nagrada pripala je Ivani Pejović, učenici IX razreda, dok su trećeplasirani na takmičenju bili Iva i Urš Karadžić.

„Jako sam srećan što sam učestvovao u ovom takmičenju i što sam osvojio biciklo. U svom klipu sam opisao opasnosti i probleme na koje nailazimo moji drugari i ja na putu do škole i nazad. Posebno su opasni snijeg i led na trotoarima, kao i ledenice koje vise sa zgrada i kuća“, kazao je Balša nakon uručenja nagrade.

I on jedva čeka da provoza svog novog dvotočklaša.

„Ovo biciklo ću koristiti kada budem išao u školu, a voziću ga i na selu i kroz grad. Nadam se da će se u narednom periodu u Žabljaku napraviti biciklistička staza“, zaključio je Balša.

Projekat „Sjeverom na dva točka“ sprovodi Biciklo.me u saradnji sa organizacijama Novi početak iz Kolašina i Bijeli ljiljan iz Rožaja, a finansira ga Evropska unija. Projektom se promoviše i poboljšavaju uslovi za upotreba bicikla u opštinama Rožaje, Kolašin i Žabljak.

Projekat je dio je šireg projekta pod nazivom „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje  u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert, Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mrežom, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Video sa nagrađenim učenicima možete pogledati ovdje.

Foto: Damir Krpuljević / Biciklo.me