Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na 72. zasijedanju u aprilu ove godine rezolucijom proglasila 3. jun Međunarodnim danom bicikla (International World Bicycle Day). Rezolucija, koju su usvojile 193 članice, poziva sve države da promovišu i sarađuju na obiljažavanju ovog dana i da bicikl unesu u razvojne programe, strategije i politike.

Želimo svim građanima i građankama, ali i svima onima koji su punoljetni za biciklo, da čestitamo ovaj Dan i skrenemo pažnju na značaj bicikliranja, u nadi da će se i kod nas bicikl odomaćiti kao najefikasnije prevozno sredstvo na rastojanjima do sedam kilometara. Očekujemo i od države da preuzme obaveze iz ratifikovanog dokumenta, te da obezbijedi najbolje uslove za razvoj biciklizma kod nas.

Podsjećamo na to da je Crna Gora, po zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na petom mjestu u Evropi po zagađenosti vazduha i da bi uvođenje masovnog biciklizma u gradovima obezbjedilo zdravije uslove za život. Na taj način bi se rasteretili zdravstveni fondovi i bez značajnihih ulaganja došli bi do kvalitetnijetg zdravstvenog sistema.

Najbolje ćemo proslaviti ovaj Dan ako budemo vozili bicikl 3. juna, bilo u koje svrhe, kao i podsticanjem bližnjih da se uključe u biciklističku zajednicu na korist svih nas.

Želimo svima srećan praznik!

Biciklo.me