Sve tri institucije Evropske unije – Evropski parlament, Evropska komisija i Savjet ministara usvojile su danas u Briselu Evropsku deklaraciju o biciklističkom saobraćaju, kojom se biciklo prepoznaje kao punopravan oblik transporta.

U Deklaraciji se biciklistički saobraćaj prepoznaje kao jedan od najodrživijih, najdostupnijih, najinkluzivnijih, najpristupačnijih i najzdravijih vidova prevoza i rekreacije, i ističe da je upotreba bicikla od ključne važnosti za evropsko društvo i ekonomiju.

Očekuje se da ovaj dokument služi kao strateški kompas za postojeće i buduće politike i inicijative povezane sa biciklističkim saobraćajem.

Deklaraciju su u ime institucija EU potpisali evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean, predsjednica Odbora za transport Evropskog parlamenta Karima Deli i zamjenik premijera i ministar mobilnosti Belgije Žorž Gilkinet.

Potpisivanje deklaracije je rezultat višegodišnjeg zalaganja civilnog sektora predvođenog Evropskom biciklističkom federacijom (ECF), biciklističke industrije i vlada širom Evrope.

„Danas proslavljamo usvajanje Evropske deklaracije o biciklističkom saobraćaju kao istorijsko dostignuće. Ovom deklaracijom stvaraju se uslovi da milioni evropskih građana uživaju koristi upotrebe bicikla, što je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja ECF-a. Spremni smo da podržimo institucije da biciklo ostvari svoj puni potencijal kao zdravo i održivo prevozno sredstvo“, kazala je Džil Voren (Jill Warren), izvršna direktorica Evropske biciklističke federacije (ECF), čiji je Biciklo.me jedan od članova.

Foto: Belgian Presidency of the Council of the European Union

Usvajanjem ove deklaracije, institucije EU se obavezuju da će preduzeti konkretne mjere u cilju podsticanja biciklističkog saobraćaja. Te mjere su svrstane u osam ključnih načela:

  • Razvoj i jačanje biciklističkih politika
  • Podsticanje inkluzivne, pristupačne i zdrave mobilnosti
  • Širenje i poboljšanje biciklističke infrastrukture
  • Povećanje ulaganja i stvaranje povoljnih uslova za biciklistički saobraćaj
  • Poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju
  • Podsticanje otvaranja visokokvalitetnih radnih mjesta i razvoja vrhunske evropske biciklističke industrije
  • Podsticanje multimodalnosti i cikloturizma
  • Poboljšanje prikupljanja podataka o biciklističkom saobraćaju

Očekuje se da će načela iz ove Deklaracije pomoći u postizanju ciljeva EU u oblasti klime i životne sredine, a posebno Akcionog plana za postizanje nulte stope zagađenja, te drugih ciljeva Evropskog zelenog dogovora, Strategije za održivu i pametnu mobilnost i Novog okvira EU za urbanu mobilnost.

Procenjuje se da upotreba bicikla svake godine donese 150 milijardi eura koristi u državama EU, ne samo u oblastima saobraćaja ili zaštite životne sredine, već i u mnogim drugim, poput  industrijske politike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i socijalne politike.

Naslovna fotografija: European Cyclists’ Federation

Izradu teksta podržalo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore kroz projekat “Ajmo biciklom”.