Već petu godinu u nizu na sjevernoj polulopti će se obilježiti „zimski dan odlaska na posao biciklom“ ili #winterbiketoworkday. Ove godine pada u petak, 10. februara.

Mnoge pozitivne promjene u kvalitetu funkcionisanja društva (kakva je, valjda smo svijesni, masovna upotreba bicikala u saobraćaju) često moraju da dolaze kroz organizovane državne i nedržavne sisteme. Ova akcija je krenula iz suprotnog smjera i to je ono što je čini posebnom.

2013. godine, otkad se obilježava ovaj dan, napravljena je internet stranica i na inicijativu se odazvalo 299 ljudi. Prošle godine broj registrovanih učesnika je bio petocifren: 10878. Sve što je tih skoro 11000 ljudi uradilo je popunjavanje kratke ankete na www.winterbiketoworkday.org kojom su se obavezali da će otići na posao biciklom tog dana i ispunili tu obavezu.

winter-bike-to-work-day-2017-instagram-landscape

Na internet prezentaciji se mogu pratiti rang liste gradova, država, škola i firmi sa brojevima prijavljenih učesnika. Ovo stvara malo takmičarskog duha, ali cilj nije biti prvi na listi nego „možda inspirisati dijete da vozi bicikl do škole zimi“, kako je napisao jedan od učesnika.

Ako ste svijesni zdravstvenih, ekoloških, ekonomskih, urbanističkih, saobraćajnih i drugih vrsta pogodnosti korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva, ako vam je jedna od novogodišnjih odluka da imate dodatnu fizičku aktivnost (a do sada još niste krenuli da je ostvarujete), ako jednostavno samo želite da se provozate na svom dvotočkašu posle zimske (ili polusatne) pauze, pozivamo vas da se uključite u ovu akciju. Registrujte se, pedalajte, kačite fotografije i/ili nam ih šaljite. Za najzanimljivije smo obezbjedili nagradice.

Kad su dvije trećine od onih 10878 učesnika iz Sjeverne Evrope, gdje je ovih dana prosječna temperatura -15C, možemo i mi sa malo potencijalne kiše. 🙂

Link za registraciju: http://winterbiketoworkday.org/sr/home2017/

Ovdje možete pogledati naš facebook event sa više informacija.