Prostori za parkiranje bicikala igraju ključnu ulogu u podsticanju upotrebe ovog prevoznog sredstva. Objekti koji u svom sastavu imaju obezbijeđen biciklistički parking pružaju mogućnost zaposlenima i posjetiocima da dolaze biciklom, čime se povećava pristupačnost objektu i istovremeno doprinosi životnoj sredini, zdravlju i mobilnosti ljudi.

Sve veći broj pojedinaca i subjekata u Crnoj Gori je zainteresovan za postavljanje biciklističkih parkinga u okviru svojih stambenih i poslovnih objekata. Zato je Biciklo.me odlučilo da izradi informativni list u cilju pružanja smjernica i savjeta za postavljanje kvalitetnih parkinga za bicikla u urbanim sredinama.

U informativnom listu su dati osnovni savjeti za izradu parkinga, koraci u pribavljanju neophodnih dozvola, dimenzije preporučenih parkinga, kao i inovativna rješenja za stvaranje odgovarajućih prostora za parkiranje bicikala.

Vjerujemo da će ovaj informativni list biti od koristi svima koji u budućnosti budu željeli da izrade i postave parkinge za bicikla i tako podstaknu veću upotrebu bicikla.

Informativni list možete preuzeti ovdje.

Informativni list izrađen je u okviru projekta SUMP-UP, koji realizuje Biciklo.me uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan. Projekat SMART Balkan implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.