Uticaj udaljenosti između kuće i škole na izbor prevoznog sredstva. Ilustracija: Marija Simović

 

Nova publikacja „Od kuće do škole: srednjoškolci u podgoričkom saobraćaju” objavljena je u izdanju NVO Biciklo.me, kao rezultat istraživanja sprovedenog u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u srednjim školama u Podgorici“.

Kako stoji u uvodu publikacije, istraživanje „Od kuće do škole: srednjoškolci u podgoričkom saobraćaju“ bavi se analizom načina na koje učenici i učenice srednjih škola svakodnevno putuju, razloga koji stoje iza njihovih izbora prevoznog sredstva i stavova koje formiraju na osnovu svog iskustva učešća u saobraćaju. Analiza obuhvata i prostorne uslove: infrastrukturu koja podržava održive vidove kretanja, čineći ih manje ili više dostupnim. Cilj je ukazati na sistemske prepreke i šanse za razvoj održivih načina kretanja kroz grad – načina koji će biti funkcionalni, dostupni i bezbjedni za srednjoškolce i srednjoškolke, a koji će u praksi pokazati da automobil nije najbolji odgovor na izazove urbane mobilnosti.

Biciklistički koridori: kvalitet infrastrukture i položaj u odnosu na lokacije devet srednjih škola u Podgorici. Ilustracija: Ana Knežević

Autorka publikacije „Od kuće do škole: srednjoškolci u podgoričkom saobraćaju” je mr studija urbanizma Sonja Dragović, koja navodi da je ovaj tekst namijenjen kako stručnjacima koji se bave politikom razvoja saobraćaja, tako i profesorima, studentima, učenicima i svima onima koji žele da saznaju više o tome kako saobraćajni uslovi utiču na ponašanja građana Podgorice i kako ta ponašanja oblikuju saobraćaj. Štampano izdanje će početkom ove školske godine biti dostavljeno podgoričkim srednjim školama, dok je elektronska verzija dostupna ovdje.

Projektat „Održiva urbana mobilnost u srednjim školama u Podgorici“ je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Program ReLOaD se u Crnoj Gori sprovodi u partnerstvu sa Glavnim gradom Podgorica i opštinama Kotor, Nikšić, Pljevlja i Tivat.

 

Biciklistički parking ispred srednje škole „Sergije Stanić”, postavljen u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u srednjim školama u Podgorici“. Fotografija: Damir Krpuljević

NVO Biciklo.me posebnu zahvalnost duguje podgoričkim srednjim školama, bez čije otvorenosti za saradnju ovaj projekat ne bi bio moguć. Učenici i učenice devet podgoričkih srednjih škola, njih 1123, učestvovali su u anketi „Kako ideš do škole?“ koja je sprovedena krajem 2019. i početkom 2020. godine i čiji su rezultati važan dio publikacije „Od kuće do škole: srednjoškolci u podgoričkom saobraćaju“.

Osim sprovedenog istraživanja i objavljene publikacije, u okviru projekta su za srednjoškolce i njihove nastavnike organizovane radionice o održivoj urbanoj mobilnosti, održan je nagradni literarni konkurs na temu „Podgorica 2040. godine”, a u dvorištima sedam srednjih škola postavljeni su parkinzi za bicikla. Posebnu vrijednost ovog projekta predstavlja saradnja ostvarena sa cetinjskom Srednjom likovnom školom „Petar Lubarda” čije su učenice Isidora Avramović, Nikoleta Ćorović i Marija Simović, pod mentorstvom profesorke Ane Knežević, ilustrovale publikaciju „Od kuće do škole: srednjoškolci u podgoričkom saobraćaju”.