Biciklo (je) zakon!

Biciklo (je) zakon!

Ovaj projekat realizovali smo u saradnji sa NVO Green Home u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori”, finansiranog od strane Evropske unije, sa ciljem da doprinesemo poboljšanju zakonskih odredbi koje se odnose na biciklistički saobraćaj u Crnoj Gori, a definisane su Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Zakonom o putevima i Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

Nakon iscrpne analize legislative kojom je ova oblast regulisana kod nas i u zemljama okruženja, uvažavajući preporuke međunarodnih institucija koje se bave biciklizmom i praktična znanja zajednice koju nevladino udruženje Biciklo.me okuplja, pripremili smo predloge kojim bi naša zakonska rješenja postala bezbjednija, savremenija i naklonjena daljem razvoju biciklističkog saobraćaja u Crnoj Gori. Predlozi su predstavljeni na okruglom stolu kom su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, UNDP, Green Home, NTO Crne Gore, Biciklistički saveza CG, Triatlon savez CG, Auto škola Točak. Nakon prezentacije i konstruktivnog razgovora o predloženim izmjenama, zaključci su se u najvećem dijelu poklopili sa našim predlozima.

Publikaciju nastalu kao rezultat ovog projekta možete preuzeti ovdje, dok su fotografije sa Critical Mass vožnje posvećene projektu dostupne ovdje.