Ciklograd

Ciklograd

Ciklograd je web servis kojim želimo da povećamo informisanost, bezbjednost i brojnost učesnika u biciklističkom saobraćaju u Podgorici. Projekat je podržan na konkursu Crnogorskog Telekoma “Za svako dobro” 2016. godine, kao i od strane regionalnog projekta Ministry of Data koji podržava korišćenje i obradu javnih podataka za dobrobit javnosti.

Pored toga što preko Ciklograd web stranice možete saznati gdje u gradu možete parkirati biciklo na kvalitetnim biciklističkim parkinzima i gdje se nalaze prodavnice, servisi i mjesta koja su prijateljski nastrojena prema biciklima i onima koji ih voze, ovaj servis vam pruža i mogućnost da kažete šta za vas, kao bicikliste i biciklistkinje, predstavlja najveći problem u gradskom saobraćaju. Time doprinosite kompletnijoj slici o uslovima za vožnju bicikla u Podgorici, i dajete vrijedne informacije na koje se možemo osloniti i pozvati kada se pred gradskim i državnim donosiocima odluka zalažemo za bolja rješenja. Ohrabrujemo vas da servis koristite i u slučaju krađe bicikla, kako biste dobili bržu i efikasniju podršku zajednice u pronalaženju vašeg dvotočkaša. Na taj način nam ujedno olakšavate praćenje učestalosti ovog prekršaja i omogućavate da zajedno sagledamo razmjere problema i od nadležnih zahtijevamo veću posvećenost njegovom rješavanju.

Planiramo da podatke dobijene posredstvom ovog servisa redovno sistematizujemo i objavljujemo, kako bismo ih predstavili institucijama odgovornim za regulisanje gradskog saobraćaja, te usmjerili njihovu pažnju ka konkretnim potrebama korisnika i korisnica. Svaki vaš doprinos je izuzetno važan za ovaj poduhvat, jer sa svakom prijavom doprinosite bazi podataka koju kroz Ciklograd možemo predstaviti javnosti. Ako radimo zajedno, možemo ubrzati proces pretvaranja Podgorice u grad zaista ugodan za bicikliranje.

Fotografije sa Critical Mass vožnje posvećene ovom projektu možete pogledati ovdje.